FIRA ALTERNATIVA

Presentació

Ja és aquí l'edició XXVII de la Fira Alternativa de Sant Pol de Mar els dies 12,13, 14 i 15 d'agost!

Podeu descarregar-vos el programa en aquest enllaç.

 

 

 

MANIFEST _ SE’NS N’HA ANAT L’OLLA
 
El que abans eren uns horts i el que avui és un aparcament, demà serà un abocador. La indústria no ha parat. Per les que hem nascut en l'era dels combustibles fòssils abundants i barats, no som molt conscients de l'energia que estem arribant a gastar. Però se'ns n'ha anat l'olla. Sembla que estem perdent gel a l'àrtic a un ritme de 10.000 tones per segon. Que aquest estiu serà un dels estius més frescos que viurem en els propers anys. Que els incendis són cada cop més devastadors i que s'han quadruplicat les inundacions des de 1980. S'ha trencat la confiança: a principis d'aquest any el fotògraf francès René Robert va morir congelat després de passar-se tota la nit tirat al carrer. La societat del benestar i del consum se'ns ha carregat l'hospitalitat. Els discursos de l'odi aprofiten qualsevol excusa. I pagaran justes per pecadores: les que tenen menys pateixen els excessos de les que tenen més. I embolica que fa fort, que una nova crisi s'acosta.

Però a la crisi li hem fet un lloc al matalàs. I així com se’ns esgoten els recursos, hi ha energies que sabem que no s’esgoten ni s’esgotaran. No hi ha energia més renovable que l’escalfor humana. Una escalfor que neix del vincle amb tot el que ens envolta, perquè quan ens estimem les coses les tenim més en compte, perquè se’ns apropen. Aleshores es fa fàcil valorar la lentitud, perdem la pressa, vivim amb plaer fer poques coses perquè esdevenen essencials. 

Fa 27 anys que ens estimem el Parc del Litoral, que ens reunim al voltant del plataner més vell. I com que l'essencial, que és trobar-nos, ja ho tenim, hem tirat a decréixer, cap a la sobrietat, que és on anem si us plau per força: hem reduït espais, hem buscat propostes autogestionades amb l'objectiu de fer xarxa entre nosaltres. Des del suport mutu aconseguim una societat més igualitària i menys injusta. I en un context lúdic i festiu, aquest any parem atenció a un tema cabdal, que diuen que n'hauríem d'estar parlant. ¿Fins quan podrem seguir vivint així? Quins canvis hauríem de fer per entomar millor el cop?

 

 

 

La Fira AlterNativa de Sant Pol de Mar va néixer arran de la inquietud d’un grup heterogeni d’amics per poder realitzar al seu poble una fira de caire diferent, una fira que englobés en un sol espai tres àmbits principals: un àmbit dedicat a promoure i difondre productes alternatius del món de la salut, l’artesania i l’alimentació; un àmbit dedicat al món de la comunicació concretat en forma de xerrades, col·loquis i debats sobre diferents temes que afecten el nostre entorn i un àmbit cultural basat en tota una sèrie de propostes lúdiques per als més petits com també tota una sèrie d’actuacions teatrals i musicals que intenten fugir de les moltes propostes que ja s’oferten en altres esdeveniments culturals més comercials.

Però el que defineix pròpiament aquesta fira com a AlterNativa és el sentiment que la fa possible. A banda d’un grup de gent que esdevé el motor que l’engega, aquesta fira no seria cap realitat si no fós per la quantitat de voluntaris que aboquen temps, ganes, esforços i idees per poder-la dur a terme cada any amb la seva particularitat però amb el rerefons de sempre: ha de ser una fira de tots i per a tots on totes les activitats siguin gratuïtes i on la finalitat no sigui cap altra que fer-la possible cada any. Us convidem a navegar per la nostra web i assaborir els diferents àmbits per tal que comenceu a tastar aquest suculent plat que és la Fira AlterNativa de Sant Pol de Mar.

 

AttachmentSize
PDF icon 2022_Programa.pdf4.88 MB
PDF icon 2022_Programa_Plegable.pdf6.07 MB