FIRA ALTERNATIVA

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/firaalternativa.cat/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Edició 2023

Ja és aquí l'edició XXVIII de la Fira Alternativa de Sant Pol de Mar els dies 11,12 i 13 d'agost!

Podeu descarregar-vos el programa en aquest enllaç.

PASSA AMB LA PLAÇA DE SAT POL? - GOM OBRIM

Expliquem-nos històries, i així evitarem que se’ns endugui el vent. En Josep Gol, fundador i ànima de la Fira AlterNativa, va morir el 4 de març d’aquest any. Ell va creure sempre en aquesta moguda, li devem a ell tot el que viurem aquests dies. Aprofitem per recordar-lo. Si no el coneixíeu, us n’expliquem una anècdota:

M’han explicat que una vegada en Gol baixava de casa seva cap al descampat de la fàbrica dels tints amb un esprai a la mà. En Gol sempre filosofava i es feia preguntes, i aquell dia va voler-ne deixar una per escrit. A les tanques de la Zona Zero. Recordeu?

QÈ PASSA: en Gol no donava respostes, no li agradaven els dogmes. Feia preguntes per encomanar l’esperit crític i generar diàleg. Amb confiança, sense fingir ni impostar, digues tal qual i anem a buscar punts en comú. No som anti-, no estem en contra de res, estem a favor de la Vida. Fusté deia que un profeta no endevina, provoca.

AMB LA PLAÇA: I fer la fira, deia, és parar taula. I quan seiem a taula els uns als altres ens mirem cara a cara i parlem i ens passen coses. Generar un espai de trobada, gratuït i amb uns valors enfocats a incloure i a comprendre és un acte natural, deia. Fer una escultura social. Al Parc de Can Villar s’hi ha fet una fórmula per al creixement social: on aprendre, on enamorar-se, on deixar de tenir por.

DE SAT POL: Mentre feia el grafiti, se li va apropar la policia, preguntant-li que què feia, que ja tenia una edat, i va acabar d’escriure el missatge amb presses i es va oblidar una ena. ¿Quin és el model de poble que volem? ¿Tenim espais per trobar-nos, per escoltar-nos, per entendre’ns? ¿Creiem que tothom val el mateix, o hi ha persones que valen més que les altres? ¿Estem orgulloses de la nostra societat? Parlem de temes globals per mirar d’incidir localment. Mirem de fer les coses diferents per si així canviem els resultats. Durant tres dies, deixa de ser un parc per convertir-se en la Fira. Les persones, no passen de llarg, sinó que en formen part.

GOM: En Gol signava amb les signes del Grup d’Opinió Mediambiental, l’entitat que va fundar i que l’any 1995 va començar a fer-se preguntes estranyes al parc: un grup on falten molts i on no sobra ningú i on aprenem a posar-nos d’acord per estar junts, com un acte d’amor.

OBRIM: Som els de les utopies, els que diem que sí, els nauris, els peluts, aquells quatre escabeiats, els desviats, els que creiem que un altre món és possible. La Fira va començar amb una pèrdua: la dels Garrofers. En Gol va saber canalitzar tota aquella energia i la va sembrar aquí. Ara hem perdut en Gol, però ell ens ha ensenyat el poder de la resurrecció: no el sentiu, com està pertot i encara parla?

Ens podem imaginar el dia que vam néixer?

Perquè encara som vius?

Creiem que tot és possible?

Volem viure per estimar?

Volem viure per somiar?

Lo impossible és possible?


La Fira AlterNativa de Sant Pol de Mar va néixer arran de la inquietud d’un grup heterogeni d’amics per poder realitzar al seu poble una fira de caire diferent, una fira que englobés en un sol espai tres àmbits principals: un àmbit dedicat a promoure i difondre productes alternatius del món de la salut, l’artesania i l’alimentació; un àmbit dedicat al món de la comunicació concretat en forma de xerrades, col·loquis i debats sobre diferents temes que afecten el nostre entorn i un àmbit cultural basat en tota una sèrie de propostes lúdiques per als més petits com també tota una sèrie d’actuacions teatrals i musicals que intenten fugir de les moltes propostes que ja s’oferten en altres esdeveniments culturals més comercials.

Però el que defineix pròpiament aquesta fira com a AlterNativa és el sentiment que la fa possible. A banda d’un grup de gent que esdevé el motor que l’engega, aquesta fira no seria cap realitat si no fós per la quantitat de voluntaris que aboquen temps, ganes, esforços i idees per poder-la dur a terme cada any amb la seva particularitat però amb el rerefons de sempre: ha de ser una fira de tots i per a tots on totes les activitats siguin gratuïtes i on la finalitat no sigui cap altra que fer-la possible cada any. Us convidem a navegar per la nostra web i assaborir els diferents àmbits per tal que comenceu a tastar aquest suculent plat que és la Fira AlterNativa de Sant Pol de Mar.

 

AttachmentSize
PDF icon 2023_Cartell.pdf312.75 KB
PDF icon 2023_Programa.pdf624.32 KB